Естетически красивото в ужаса на „Кървави книги“ – Клайв Баркър

kyrvknigit13

Страхът е емоция, също толкова силна и привлекателна, за някои от нас, каквато е любовта, например, за други. Ужасът има своето очарование. Четенето на тъмно, с фенер в ръка или на нощна лампа, придружено от затаен дъх и прескачане на сърдечен ритъм, когато организмът ни споделя, че има нужда да се отпусне. Дяволито ни подхвърля, че трябва да го съпроводим до тоалетната. Да се откъснем от защитата на топлата завивка и да излезем в хладния коридор, където от тъмното се чуват сподавени шумове, привиждат ни се искрящо бели и изпилени зъби, разтегнати в чудовищни усти, а точно преди да натиснем дръжката на вратата, като че ледени вълни обливат тялото ни…

Описаното ми се е случвало неведнъж в компанията на Кинг, на Лъвкрафт и По. Тримата са написали десетки брилянтни и страховити истории, затова бе неизбежно да се запитам:

„Какво е по-различното при Клайв Баркър, с какво ме плени в кутията си?“

Той моделира отвратителното и паранормалното в естетически красиви образи и истории, а умението му да преценява подходящото количество черен хумор, ирония, метафори и сравнения, превръщат разказите в наситено и кърваво пиршество за ума.

Да, подобно на своя Пинхед*, Клайв Баркър си има кутия. Зачетете предговора, който сам е написал, и не се занасяйте, когато авторът нежно ви улови под ръка, защото ви води към мазето. Там ще бъдете настанени между четирите стени на кутията и капакът ще хлопне над главата ви. Сами, изкривени в неудобна поза, схванати, уплашени. Разказите ще попадат (кога под формата на игла за шиене, по-късно като спринцовка, а в отделни моменти и като наточен нож) в различни части на съзнанието ви, за да усетите болката, да почувствате лепкавата кръв на измъчените, да изпитате предсмъртните им страхове. Да изживеете зловещите и гротески истории в „Кървави книги”.

*Пинхед – главен антигерой в поредицата филми Хелрейзър.

Други ревюта:

Габи за „АзЧета“

Христо в „Книголандия“

Бран в „Тъмния ъгъл“

Едно ревю в „Shadowdance“

Друго в „SciFiBG“

„Ловците на книги“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post Navigation