Страховитата история на „Дървото на Вси светии“ – Рей Бредбъри

1574.max

Дървото на Вси светии е шеметна дивотия!

Осем момчета, превъплътени в скелет, мумия, призрак, демон и прочие древни чудовища, отиват да търсят приятеля си Пипкин, заради чието отсъствие не може да започне страховитата нощ на Вси светии. Нощта, когато вкупом тръгват да тропат по чуждите врати, търсейки лакомства и предлагащи своите пакости.

Пипкин се появява с болнав вид и одумва приятелите си да тръгнат без него, пък той ще ги настигне.  И препускайки в тъмното, редом със сенки, крясъци и смях, децата намират Дървото на Вси светии и мрачната къща-замък на зловещия господин Покровгробен. Така се въвличат в стремглаво пътуване далеч назад във времето, където ще познаят и изпитат от първо лице историята на празника и ритуалите, които хората по света изпълняват.

Въображението на Бредбъри тук е просто великолепно. Пътуванията на момчетата се осъществяват чрез слепен от разнообразни хищници птеродактил, егоцентрични вещерски метли и препускане по руините на незавършени постройки. А случващото се е изпъстрено с метафори и символи. Например числото 8, броят на момчетата. Обърнато настрани символизира безкрайността и Бредбъри загатва за магията на всяко детство, като го съпоставя с различните божества на древността и тяхната преходност, неизбежният им крах под титаничните стъпки на времето.

Когато в края на Нощта, Смъртта отправя стряскащо съдбоносен въпрос на момчетата, техният отговор е чистосърдечен и наивен. Така на финала на пиршеството от абсурдизъм и приключения се избистря и носталгията, добре позната и характерна за прозата на Рей Бредбъри.

Подобни книжки са толкова прекрасни, че трябва да са най-малкото в препоръчителната училищна литература.

Други ревюта:

Книголандия

Левитация

Талиесин

 

One Thought on “Страховитата история на „Дървото на Вси светии“ – Рей Бредбъри

  1. almaak on 09.10.2013 at 17:26 said:

    Книгата много ми хареса, но накрая ми се щеше да беше задълбал още повече в символите и „антропологическия“ смисъл на празника. Безспорно, обаче, описанията къртеха мивки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post Navigation