„Събрани пиеси“ – Сара Кейн

011Сара Кейн ме смаза!

Когато се влюбя в книга, започвам да търся всякаква информация за нея и автора й. Тук ще споделя само, че след като завърших прочита на разтърсващата „Пречистени” се рових в литературна критика до три през нощта.

Полудях по драматургията на Сара Кейн, защото е тежка за четене, изпълнена с насилие(физическо, психическо и сексуално), провокира с акцентите върху смъртта и самоубийството, шокираща и брутална е. Но едновременно с това е поетична и дълбае съзнанието, отвеждайки към първичните страхове, болка, омраза, самосъхранение. На подобен фон всеки проблясък любов изпъква и озарява ярко.

В „Изтрещяване” действащи лица са емоционално нестабилната Кейт, смахнатият Йън и Войник(ът) с притъпени и изкривени усещания. Включва изнасилване, канибализъм, самоубийство. Затяга се около врата и стиска, мачка, докато не избистри един суров и жесток образ на реалността, в която всички сме объркани, уплашени и неосъществени.

Кейт: Грешно е да се самоубиваш.
Йън: Не, не е.
Кейт: Бог не обича това.
Йън: Няма такъв.
Кейт: Откъде знаеш?
Йън: Няма Бог. Няма Дядо Коледа. Няма феи. Няма Нарния. Няма нищо.
Кейт: Трябва да има нещо.
Йън: Защо?
Кейт: Иначе няма смисъл.
Йън: Не бъди толкова глупава, няма смисъл така или иначе. Няма причина да има Бог само защото би било по-добре, ако имаше.

„Любовта на Федра” е пиесата, която най-малко ми допадна. Иполит, разяждан от апатия, родена в телевизионния бълвоч, познава радостта от чувствата, били те и абсолютна омраза, едва когато върви по пътеката на смъртното си наказание.

*Любим момент е разговорът със свещеника*

Иполит: Аз знам кой съм. И винаги ще бъда. Но ти. Ти прегрешаваш, като знаеш, че ще се изповядаш. И тогава си опростен. И после пак започваш. Как смееш да се подиграваш с един толкова могъщ Бог? Освен ако всъщност не вярваш.

Свещеник: Това е твоята изповед, не моята.

Иполит: Тогава защо си на колене? Бог наистина е милостив. Ако бях на негово място, бих те презирал. Бих те изтрил от лицето на земята за твоята нечестност.

Свещеник: Ти не си Бог.

Иполит: Не. Аз съм Принц. Бог на земята. Но не Бог. За щастие на всички засегнати. Не бих ти позволил да прегрешаваш, като знаеш, че ще се изповядаш и така ще се измъкнеш.

Свещеник: Раят би бил празен.

Иполит: Царство за честни хора, честно съгрешили. И смърт за тези, които се опитват да си пазят гъза.

Свещеник: Какво мислиш, че е прошката?

Иполит: За теб може и да е достатъчна, но аз нямам намерение да си пазя гъза. Аз убих една жена и ще бъда наказан за това от двуличниците, които ще повлека в ада със себе си. Бог може да е всемогъщ, но има едно нещо, което той не може да направи.

Свещеник: Има нещо чисто в теб.

Иполит: Той не може да ме направи добър.

Свещеник: Така е.

Иполит: Последна защита за честния човек. Свободната воля е онова, което ни отличава от животните.

(Той си разкопчава панталона.)

Свещеник: (Прави орален секс на Иполит.)

Иполит: Оставям това на теб.

(Свършва.

Полага ръце върху главата на Свещеника.)

Върви.

Изповядай се.

Преди да изгориш.

„Пречистени” е безспорно любимата ми, заради наситената метафора и мръсния език. Действието се случва в университет-болница, чийто директор-лекуващ лекар я превръща в концентрационен лагер. Любовта-табу, онази, която обществото ни не толерира, любовта между брат и сестра или между двама мъже е наказана с достойни за Библията мъчения, като разчленяване, гладни плъхове, инжектиране на смъртоносна доза хероин в слепоочието.

Последните 2 пиеси са по-лирични. „Жажда” е само в едно действие. Имаме четири действащи лица, чиито възраст, пол, страсти и проблеми се подразбират в монолозите им. Не ме спечели заради абстрактността си.

Измъченото съществуване и болната атмосфера на „4 и 48 Психоза” представляват откровението на Сара Кейн, разкриващо депресията й, заедно с първия(несполучлив) опит за самоубийство. Великолепна пиеса, жива и раняваща.

Един представителен откъс:

Пиршество от удивителни знаци подсказва

Приближаване на нервна криза

Само една дума върху листа и става драма

„Кожа” е сценарий за късометражен филм, който открих ТУК. Анорексичен скинар си пада по тъмнокожа жена от съседния жилищен блок и когато отива при нея преживява нещо, което напомня на Страстите Христови.

Това е. Обожавам тези „Събрани пиеси” и ги препоръчвам на всеки, който се вълнува от драматургия или има афинитет към представянето на света чрез гротеска – изкривен и различен.

 Ревюто на Райчо, който ми каза, че Сара Кейн ще ме смачка

Интервю с преводача на пиесите, Владимир Левчев

One Thought on “„Събрани пиеси“ – Сара Кейн

  1. Pingback: Съвременен театър | Писателките

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post Navigation