Безупречният шедьовър „Възмущение“ – Филип Рот

vyzmushtenie3

С помощта на спестени социални контакти в неделя и книгата, за която е следният текст, установих две неща: Филип Рот е гений, „Възмущение” – изключителен кратък шедьовър!

Маркъс Меснър е деветнайсетгодишен младеж, затънал в блатото, разделящо наивното момче от осъзнатия мъж. Отраснал в Нюарк, от малък разнася поръчки на клиентите на баща си – кварталния касапин. Маркъс е привикнал с безкрайната, уморителна работа, а също и на литрите стичаща се от заклани животни кръв, макар че никога няма да се научи да я харесва, нито дори да бъде безразличен към нея. Изряден отличник в училище, а по-късно и в университета, главният герой знае, че работата трябва да се върши, макар понякога да е неприятна, какъвто е случаят с обезкостяването на пилета:

Цепваш трътката и напъхваш дланта до китката, сграбчваш червата и вътрешностите и дръпваш навън.

Филип Рот задълбава в младежкото съзнание и безсърдечно разкрива жалката му наивност и страха от открита конфронтация с друг човек. Маркъс е неосъзнат нещастник, за който успехът се състои в отличните оценки, неуморната работа и знанието, че ако поддържа първите две, ще бъде изпратен да служи в Корея с лейтенантски чин, а не като редови войник и така ще избяга от смъртта и смразяващия писък на сигналната тръба. Защото войната се храни с човешко месо, подобно на онова от мъртвите му братовчеди – Аби и Дейв.

Аз не си давах миг покой. Непрестанно преследвах някаква цел. Разнасях поръчки и кормех пилета, и почиствах плотове, и изкарвах шестици, само и само никога да не разочаровам родителите си. Удрях с бухалката точно толкова силно, че да пресрещна топката и да я запратя между инфилдърите и аутфилдърите на противниковия отбор. Прехвърлих се от „Робърт Трийт”, за да се измъкна от неразумните ограничения на баща ми. Не се присъединявах към братство, за да се съсредоточа изключително върху учението си. Отнасях се към ШЗО най-сериозно, за да не свърша с куршум в челото в Корея.

Главният герой е жив, огорчен, разсъждаващ и объркан, неизбежно се припознавах в него. Историята му е увлекателна, на моменти малко ми напомняше „Спасителят в ръжта”, но Маркъс всячески се отрича от различните форми на бунта, а и действието се случва под плътната сянка на Корейската война, чиято нехуманна атмосфера се отразява у героите.

Финалните страници са разтърсващи и не вярвам, че Филип Рот може да остави който и да било читател безразличен, а пък безупречният език (за превода на който благодарим на Невена Дишлиева-Кръстева) неминуемо гъделичка удоволствието от шедьовъра. Има ли нужда да казвам, че изрично препоръчвам тази книга?

Прочетете и за отвращението на Преслав

3 Thoughts on “Безупречният шедьовър „Възмущение“ – Филип Рот

 1. Ее, човек, очаквах много повече вдъхновение от ревюто ти… Много отгоре-отгоре си минал…

  • За книги, които и двамата харесваме, никога не оправдавам очакванията ти за ревю, струва ми се. Но е факт, че няколко човека вече я четат покрай текста ми и това е най-важното, нали? :p

 2. Before, you finally decide to take up the
  SEO and SMO packages of an Indian service provider there are several things
  you should consider:. This means that they are well established
  and thus respected by search engines as well as internet users.
  However they share a few amount of similarities too.

  My web blog: seo services BRISBANE (http://mikrotik-template.blogspot.mx/2014/05/dark-login.html)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post Navigation