13 небивали причини „За“ четенето

Amy_and_the_Library_Card_by_kilsimivАко трябва да посоча две неща, без които не бих могъл да живея, то романтикът в мен еднозначно ще определи книгите и хумора като такива, но той все пак е дързък лъжец. Такива две неща несъмнено са кислородът и водата.

Това е забавно начало за статия, но само ако знаете, че за човешкия организъм кислородът и водата са жизненоважни. А за да знаете, то или сте го прочели, или някой, който го е прочел, е споделил с вас.

Следващите 13 точки са небивали (подобно на всичко дотук) причини „За” четенето и как то би внесло колорит във вашия свят. Ако думата колорит е объркваща или отсега смятате автора за задник, то, моля, върнете се към безкрайното скролване във фейсбук или седемнайсетия сезон на сериала, който стана безинтересен преди двеста епизода. Ако още сте тук, започвам:

1) Започнете ли веднъж да четете има реална възможност да престанете да констатирате най-най-очевидни неща (например: „Днес времето е много хубаво!”, „Много си се променил!” или пък „Леле, имаш вид на човек, паднал от третия етаж, добре ли си?”), защото ще ви вълнуват всевъзможни теми, с които да разчупите разговора.

2) Четенето е едно от двете неща, които човек може да прави в продължение на часове, без да му омръзне, без да се изтощи и да му се струва все така интересно. Другото е ядене по време на сесия.

3) Вземете книга със себе си в градския транспорт и наблюдавайте смаяните погледи на останалите пътници. Гарантирано ще привлечете усмивките на другия пол. Но чудеса не съществуват, затова не очаквайте солидарност от възрастни хора – те все така ще ви порицаят с поглед, задето сте седнали, макар всички места в радиус три метра от вас да са свободни.

4) Представете си, че утре осъществим контакт със супер развита извънземна раса. Чалгата, пиянските истории и сериалите по телевизията ще се изчерпят бързо, затова четете разнообразна литература и току-виж сте свалили мазно пихтиесто създание, от което стърчат множество пипала вместо крайници. Ако пък чуждоземците се окажат враждебни, може да сте част от дипломатите, които ще преговарят с тях. В този сценарий най-вероятно умирате, но пък историята ще ви запомни. Кеф!

5) Дебелите книги са безотказни оръжия срещу паяци! За да си добавите изтънченост и ирония, можете да убиете противното насекомо с приспивно скучния учебник по биология или пък с книга за еволюцията.

6) Чарли Чаплин е обичал да чете и всички са били луди по него!

7) Българските политици не четат и никой не ги обича!

8) Искате приятно да развълнувате родителите си? Почакайте стрелките на часовника да се приближат до времето, когато вашите се прибират, наместете се удобно между завивката и леглото, и вземете някоя книга в ръка. Майка ви толкова ще се зарадва, че най-вероятно ще ви подари още книги. Само не винете мен, когато получите „Престъпление и наказание” или „Парижката света Богородица” за Коледа.

9) Доказано е, че четящите и интелигентни хора могат да контролират част от случващото се в сънищата си. Представете си само! Най-сетне ще имате възможност да целунете човека, по който си падате откакто бяхте в седми клас.

10) Ако сте момче и ви е писнало от мрънкащата за романтика приятелка, подарете й „Дамата с камелиите”. И, за Бога, научете се да я държите далеч от рафтовете с Никълъс Спаркс и Стефани Майър!

11) И най-големият тъпанар може да възпроизведе предварително заучен виц. Четенето развива креативността и остроумието. Смайте приятелите си с каламбур или неочаквано апострофирайте говорещия. Ако пък се окаже, че сте случили на тъпи приятели, то просто им признайте, че сте започнали да четете, това ще ги развесели хубавичко.

12) Вие сте девойка и вече сте опитали всевъзможни гримове, окомплектовани с най-предизвикателно облекло, но мъжете продължават да не ви вземат на сериозно. Защо не дадете шанс на книгата? Е, ама не я слагайте на главата си, де, опитайте да я прочетете.

13) Книгите създават вкус! Като малък хапнах няколко страници от „Евгений Онегин” и оттам насетне комплиментите за вечерята на баща ми звучат съвсем искрено.

3 Thoughts on “13 небивали причини „За“ четенето

 1. Деса on 02.11.2013 at 21:59 said:

  Ха-ха! Като за чорап, страшна статия си написал хД
  По точка 3 обаче имам контраистория – чета си аз веднъж в претъпканото метро и една баба стана, за да седна аз. Беше си странна случка отвсякъде.

 2. Аз в сесията не мога се храня изобщо… нерви…

  Забавна статия 🙂

 3. Катерина on 27.11.2015 at 15:26 said:

  Страхотна статия! Особено 13) мога да го използвам по време на изпита си по Руска литература! 😀 Продължение ще има ли ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post Navigation