Какъв читател сте?

През последните дни ми попадна следната кратка статия, стори ми се забавна и поставяйки свободното си време вдясно от компютъра, реших да я преведа и пусна тук. Идеята на автора е, че като част от „обществото на четящите“ идва момент, когато човек започва да поставя познатите си читатели/книжни блогъри в различни групи, спрямо индивидуалния подход на всеки към четенето.
Изрично упоменавам, че текстът и рисунките не са мои, затова пък вълнуващата бележка под линия си е съвсем авторска! Ще се радвам да споделите към коя категория се числите самите вие, ако не тук, то на страницата във фейсбук. А ето ги и тях:

Първи:

Бързочетящият, a. k. a., the swag master

Swag master

Сила: Когато се намери пред камара книги, Бързочетящият може да ги погълне всички за седмица. Той поставя четенето на първо място и всичко останало след това.

Слабост: Бързочетящият най-вероятно се разхожда с празен портфейл, понеже изяжда книгите значително по-бързо от другите.

Втори:

Бавночетящият, a. k. a., the chill pill

Chill pill

Сила: Отделяйки дълго време за прочитането на една книга, означава, че са способни напълно да анализират дребните й (понякога нищожни) детайли. Те ще препрочитат изречения отново и отново, само защото са ги харесали. Не им пука за графици, защото, приятели… те са Бавночетящите.

Слабост: Не им заемайте книгите си. Боже, НИКОГА не им заемайте книгите си!

Трети:

Всезнаещият, a. k. a., Хармаяни Грейнджър

hermione g

Сила: Хърмаяни-Грейнджъровците са способни да четат книга едновременно бързо и хубавичко да я разкостят, да напишат конструктивно ревю, което те оставя някак (готов да се самоубиеш) завистлив.

Слабост: Не знам, човече! Толкова са добри в това, което правят. Ъх! Проклети идеални читатели!

Четвърти:

Побърканият купувач, a.k.a., the bookish Paris Hilton.

paris

Сила: Притежават библиотека за която ще си умрете.

Слабост: Прочели са едва 10% от тази библиотека.

Пети:

Емоционалният читател, a. k. a., the bookish drama queen

drama queen

Сила: Вероятно е именно те да изпитват най-голяма наслада от четенето, тъй като се обвързват толкова сериозно с историята.

Слабост: Книжният махмурлук* се проточва с дни, ако не и със седмици.

Шести:

Труднозадоволимият читател, a.k.a., authors’ worst nightmare

Hard to please

Сила: Те пишат най-заядливите ревюта (които, нека си признаем, всички обичаме).

Слабост: Когато открият книга, задоволяваща вкуса им, никога няма да престанат да говорят за нея. Всъщност, толкова хлътват в книгата, че се превръщат в нейни клонинги. (Да, превръщат се в куп хартия с красива корица. Случвало се е, честно!)

Седми:

Корицолюбецът, a.k.a., all of us (не отричайте)

OCver who

Сила: Не им пука за анотацията, нито пък за автора. Интересуват ги само очарователната корица и нечувано красивият шрифт, който идва с нея!

Слабост: Попадат на някои слаби книги с хубаво оформление и се случва да изпуснат чудесни заглавия, които са зле направени.

*Книжен махмурлук – когато толкова се пристрастиш към атмосферата/героите/историята на някоя книга, че след прочита й просто не искаш да започнеш друга. Често пъти не искаш и да продължиш напред с живота си… (бел. пр.)

6 Thoughts on “Какъв читател сте?

 1. Мима on 04.01.2014 at 23:50 said:

  Бързочетящ побъркан купувач (второто поради липса на време), със спорадичен книжен махмурлук…:)

 2. Пропускаш тези, които винаги четат по няколко книги, често на различни тематики… Книгопедисти?!

  • Сетих се точно за този тип читатели, понеже аз самия в голяма степен се числя към него, но в крайна сметка реших да оставя текста в оригиналния му вид.
   И Книгопедисти звучи чудесно :p

 3. Колкото и да ги въртя нещата не мога да твърдя, че съм конкретен тип от горепосочените. Даже и Парис-Хилтънката в частта, че притежаваме поне три пъти повече книги отколкото някога ще мога да прочета. Ако сравня темпото ми на четене с притежаваните книжни тела ще ми трябват около 17 години, за да прочета всичките.

 4. Стефка on 08.01.2014 at 0:02 said:

  Смесица между първи и пети тип 🙂 Но имам склонността да чета повече от една книга (и не, не бъркам сюжетни линии и герои 🙂 ) Тъй че явно всички четящи хора носим черти на всички изброени по-горе типове 🙂

 5. Полина on 08.02.2014 at 16:04 said:

  Определено съм the bookish drama queen. Пояснението на книжния махмурлук е удар право в десетката. Мисля обаче, че намерих утеха в поредиците. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post Navigation