Самобитната и неустоима атмосфера на „Морелси“-те – Чайна Миевил

182153_bЧайна Миевил сбъдва едно детско желание с „Морелси”

и затова приех книгата малко по-лично. По същата причина ме подразни и изтъкването на факта, че историята е алтернативна на „Моби Дик”, „Островът на съкровищата” и куп други класики, на които авторът тъй или иначе е отдал дан в „Благодарности”-те. Вярвам, че това е достатъчно и няма нужда по училищен маниер да дъвчем имена на класици. Поне в текущия случай наистина не бива!

Разковничето на „Морелси”-те е думата стиймпънк*

която не се споменава на нито едно място от разказвача, затова пък значението й е изпълнило света. А той е така увлекателно шантав и невероятен. Безчет релсови линии, простиращи се навред по земята и водещи своите пътешественици към бреговете на различни страни и култури. Движението изцяло се осъществява с влакове, понеже е немислимо човек да се разхожда по сухата земя, в чиито дълбини живеят, крият се, дебнат и ловуват чудовища в най-причудливи форми и размери.

Още в първите страници разказвачът пъстро описва шума от тракането на колелата по релсите, пуфтенето на локомотивите, разместването на пластовете почва, когато приближава създание със стряскащи размери и така моделира атмосферата. (Най-ценната и впечатляваща съставка на книгата). Именно инверсията на вода-земя и фактът, че след тези първи страници трополенето на релсите преследва повествованието неотлъчно, придава автентичност и самобитност на Чайна Миевил. Така той става несравним, просто защото, поне доколкото аз се сещам, подобен (вълнуващ) свят не е създаван преди.

Влакове, древни и не чак толкова останки, търсене на забулени в миналото тайни и съкровища

и три дръзки, любопитни деца, чиято страст към приключенията е несломима. Около тях се роят и колоритните екипажи на разнообразни, по своята употреба, влакове. Къртоловци, търсачи на останки, търговци, пирати, военни…

Въображението на Миевил се простира до самите граници на фантастичното

и затова книгата се е поместила в жанра на детско-юношеската литература. Вярвам, съдейки по себе си, че всяко дете неистово се вълнува от добре разказаната и различна история. Преди години не ми пукаше за поуката, нито за дълбоките характери и терзанията, проникновените мисли и разсъждения на героите. Просто търсех нова история, приключение, ситуирано в съвсем непознат ми свят, с главозамайващи обрати и великолепни чудовища. „Морелси” е точно това! (Наистина страхотни чудовища). Можете да я прочетете със същия детски блян и да се влюбите, също като мен или да пуснете страниците през погледа на възрастен и да ми кажете колко приличала на други книги. Във втория случай най-вероятно ще си загубите времето и ще пропуснете сами да запълните „дупчиците” в света, за които авторът само намеква и оставя на читателя сам да запълни.

book_illustration_02pic_3pic_2

*Стиймпънкът е поджанр на научната фантастика, за който е характерно изобилието на парни машини, предмети, слепени от останки и историите обикновено са ситуирани в алтернативни светове, стигнали в развитието си до „нашия“ 19 век. В deviantart има чудесни галерии с изображения и снимки, ако искате да добиете представа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post Navigation