Uzumaki – Junji Ito

UzumakiDeluxeEdition_3D

Узумаки“ е хорър-манга, написана и илюстрирана от Джунджи Ито. Излизаща епизодично през 1998 и 1999 в Big Comic Spirits, по-късно всички истории биват събрани в три тома. Историята на „Узумаки“ е странна дори за стандартите на поджанра weird fiction. Силно повлияна от творчеството на Лъвракфт, темата на мангата разкрива мистичен, свръхестествен ужас, от който протагонистите опитват да се спасят, като междувременно търсят неговите корени.

Кузуру-чо, малък град по бреговете на Япония, е прокълнат. Кири Гошима и Шуичи Сайто – двойка тийнейджъри – са главните герои в пленяващата, монохромна история на град, обитаван не от духове, демони или антропоморфни злодеи, а от спирали (узумаки) – тайната, хипнотична форма на света“. Спиралата манифестира себе си във всичко – от раковини, пъпна връв, водовъртежи, облаци, керамични съдове, магнетичната форма първо се превръща в натрапчива мания за бащата на Шуичи. Започвайки да търси и открива спирали навсякъде, той стои по средата на улиците, взирайки се в охлюви, превръща стаята си в своеобразна лаборатория за изследване, събирайки издълбани, нарисувани или проявени по друг начин изображения на спирали. Повратната точка настъпва, когато Сайто започва да изкривява тялото си, наподобявайки спираловидни форми, което, панел по панел, отприщва смущаващо натуралистични обезобразявания.

uzumaki

Основно качество на ужаса при Джунджи Ито е гротеската. Някои истории, например „The Snail“, не са типично страшни, но успешно предизвикват свиване на стомаха от отвращение. За разлика от дразнещите, неефективни и все пак емблематични за жанра си gore и torture porn елементи обаче, тук въздействието идва предимно от трийзмерността на образите и реалистичната експозиция. Изобретателността присъства и в най-отблъскващите разкази в „Узумаки“, често подплътена с ирония и сарказъм, благодарение на които историята излиза от всякакви жанрови клишета и рамката на лошия вкус. Експлоатацията на спиралата е извършена в подходяща, потискаща атмосфера, от която сякаш няма спасение, а немалко от образите, на които се натъкваме, притежават архетипното развитие, за да придадат нужната дълбочина на случващото се.

Uzumaki-2

Някои епизоди, като „Medusa” и „The Black Lighthouse” отначало се усещат откъснати от основната линия, но това е оправдано от споменатата вече епизодична структура на мангата. Във втората си половина (от vol. 11 нататък) „Узумаки“ бавно, но категорично започва да разкрива същинската си форма на cosmic horror – учудващо мрачна и екзситенциална, умерено абсурдна, предвид установения от предните „глави“ фокус върху плашещото и гротеската.

Необясним първичен страх, сюблимни видения, анормални случки и точно отмерени comic-relief моменти превръщат книгата в изключително хорър преживяване.

Филмите на ужасите в момента наблягат на шока като основно изразително средство, позовавайки се на „jump scare” ефекти, едновременно убивайки мозъчните клетки на своята аудитория и като следствие – оставящи я да копнее за повече. Джунджи Ито използва друга методика, макар да не му е чужд и суровият, класически ужас. В своите най-добри моменти, Ито напластява страха, страница по страница, събуждайки у четящия чувство за неизбежност. (Добър пример тази неизбежност е един от любимите ми разкази – „The Scar”, – където белегът на едно момиче придобива спираловидна форма, а впоследствие и… измерение).

MTI1NDQxMzM5MjE0MDY1NjM0

Четенето на „Узумаки“ изисква от читателя повече от стандартната „инвестиция“. За разлика от филмите на ужасите, например, където събитията ще продължат да се случват, ако просто седим и ги наблюдаваме, тук се ангажираме да следваме текста, илюстрациите, да отгръщаме страниците. Това е и върховното, своеобразно изпитание за приковаващото качество на ужаса, създаден от Ито, от който няма изход за запленения вече читател.

Ако си позволим слизането на мета-ниво и допускането на смехотворни каламбури, можем да заключим, че „Узумаки“ е спираловидно и стремглаво спускане към един първичен страх, чийто източник е поравно завладяващ, непознат, стряскащ и красив.

Пълното издание, включително и една бонус история, можете да прочетете тук. Но четете на свой риск, шансът книгата да се появи у нас в скоро време е минимален, а желанието да притежавате красивото издание ще бъде неминуемо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post Navigation