Извратеното очарование на безнадеждността в „Кървави книги” (том 2) на Клайв Баркър

kyrvknigit23

Клайв Баркър. Ако можех да подреждам думите по маниера на автора, сигурно щях да успея да ви опиша колко любима ми стана прозата му. Агония, безнадеждност, терзания и ужас, очертани посредством ясен, кратък, а на места и чудно-поетичен език(тук с благодарност трябва да споменем и името на преводача Иван Атанасов).

Сами по себе си разказите са по-различни от тези в първия том. Макар гротеската чудовищност, черният хумор и мрачната атмосфера да са все така неделима част от сюжетите, тук все пак си личат кога хапливи подхвърляния, кога намеци, свързани с обществени, общочовешки и междуличностни проблеми. Ала не си помисляйте, че книгата е философска по какъвто и да било начин. Не. Просто увлекателно написани истории с присъствието на немалко насилие и любопитни герои.

Ужас – разказ за същността на страха и за рисковете от това да си играеш със страховете на другите.

Адска надпревара – тук особено ми допадна действието, защото ми напомни на любимият ми роман на Стивън Кинг – „Дългата разходка”. Движи се, за да оцелееш.

Джаклин Ес – последна воля и завещание – обожавам, когато разкрепостени писатели, какъвто е Баркър, събарят и тъпчат безумни стереотипи, какъвто е и онзи, дето разправя, че жените са по-слабият пол.

Кожите на бащите – докато четях страшно се кефех на идеята за дяволското начало и за шантавите оргии. Лично аз открих идея-две, които ми се сториха много скандализиращи. Препоръчвам!

Нови убийства на улица „Морг” – реверансът към Едгар По е написан майсторски и съвсем осезаемо се чувства финесът на „бащата на готиката”.

Клайв Баркър отново ще ви опише немислими гадости, ще ги видите, ще ви позволи да ги пипнете, а ако се отвратите, то ще е от осъзнаването, че цялата работа всъщност, по някакъв извратен начин, има своето очарование и е започнала да ви допада.

 

Други ревюта:

Габи за „АзЧета“

Shadowdance

Литературната видрица

Веси Славова

Бран в „Тъмния ъгъл“

Христо в „Книголандия“

Ламота в „Сладоледоландия“

Едно чудно фентъзи място

Ана Хелс в своето фентъзийно кътче

„Библиотеката“

2 Thoughts on “Извратеното очарование на безнадеждността в „Кървави книги” (том 2) на Клайв Баркър

  1. Pingback: Клайв Баркър (5 октомври 1952 г. – ) | Media Marketing

  2. Pingback: Клайв Баркър (5 октомври 1952 г. – ) | Издателски бизнес и маркетинг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post Navigation