Стиймпънк „Изобретението на Хюго” – Брайън Селзник

Izobretenieto na Hugo_korica1Хюго Кабре живее в малко скришно помещение на гарата в Париж, където всеки ден сверява нейните безбройни часовници. Единственият предмет, който момчето притежава, е стара тетрадка, едновременно завет и завещание от баща му. На страниците на дневника има скици и инструкции за поправката на специален аутоматон, съхраняващ специално съобщение.

Историята се завърта, подобно на торнадо, което започва от нищото и растейки, увлича все повече фрагменти в себе си. Съсредоточеното четене е съпътствано от шеметно прелистване на поредица красиво изрисувани страници, представящи действието. Не ги наричам илюстрации или картинки, защото не са само отделни абстрактни сцени, а последователност от случки. На любимия ми момент, когато главният герой пада на релсите, съм сигурен, че чувах писъка на свирката от приближаващия влак, а очите ми бяха станали ей такива.

С разгръщането на сюжета Хюго научава къде и по какъв начин се е зародила историята на киното, запознава се лично със сприхавостта на всяко приятелство и среща няколко трудности, присъщи на живота на възрастните. Но най-удивителна е метафората, защото истинското приключение започва едва след като Хюго прочита написаното от аутоматона.

Izobretenieto na Hugo_korica

Други ревюта:

Ники Руева, препоръчала книгата за издаване и редактор на текста

Преслав

Христо

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Post Navigation